18 Eylül 2010 Cumartesi

Fifa Geri Geldi , Pes İleri Gitti


Uzun yıllar önce başlayan "Winning Eleven" sevdam ( daha sonrası için PES ) hakkında yazdığım bir yazı vardı. O yazının üzerinden yaklaşık 4 ay geçti ve futbol oyunları 2011 serilerinin demolarını sundu.


Çok uzun bir dönem önce başladı "Pes mi , Fifa mı ?" tartışması. Evinde bilgisayar ya da Playstation bulunan neredeyse herkes bu tartışmayı bir yerinden şekillendirdi. Esasında "Sega" döneminden başlayan bu rekabet , Konami ve EA firmalarını hep karşı karşıya getiriyordu. Fakat gerek reklam , gerek lisans üstünlüğü sayesinde Fifa serisi daima öndeydi. Ne zaman ki "Winning Eleven" işin içine dahil oldu , raflarda yerini bulmaya başladı ; kulaktan kulağa yayılan bir efsane ve adeta bir "gizli cevher" gibi büyümeye başladı.

2000 yılı sonrası büyük bir atak yapan Konami , Winning Eleven 4 ile ( pro evolution soccer ) çok önemli bir gelişme kaydetti. İsim hakları alınmamış olan takımlar ve oyuncular bile buna bir engel olamadığı gibi kimi insanlar için bir eğlence kaynağı bile oldu. İsimleri belli olmayan oyuncular için kullanılan "çakma" isimler ya da bilinen lakapları , oyuncuların hayal gücünü zorlayan bir etken olmaya başladı neredeyse.
Daha sonra "Playstation 2" faktörü işin içine girince ataklarını sıklaştıran Konami , konsolların bütün "futbolsever" müşterilerini tek tek çalmaya başladı. Zaten 2003 ve sonrası Playstation Kafelerin "kongederö , şütooo , döliverop" sesleri ile inledi.

Bu süre zarfında Playstation 2 versiyonu için hiçbir şey yapmayan EA , zamanla bilgisayar kullanıcılarını da öfkelendirecek bir seriye başladı. Pek fazla kullanıcı için "Fifa 2002" sonrası 2008 yılına kadar kayıp. Bazen orantısız bir top , bazen mantıksız ikili mücadeleler Fifa serisini sevenlerin çoğunun Pes tutkunu olmasına sebep oldu. Fakat "Playstation 3" devrimi ile birlikte ayağa kalkmaya başlayan Fifa , yıllar yılı unuttuğu "Fifa" severleri de hatırlayarak onlara "Nba Live" oyuncularına gösterdiği şefkati göstermeye karar verdi.
2008 sonrası yavaş yavaş değişmeye başlayan Fifa serisi , sıkı fanatiklerinin de yardımıyla 2010 yılında "tarafsız" bir üstünlük yakaladı. Elbette bunda "nasılsa bizim kitlemiz sabi" düşüncesini yakalayan Konami şirketinin de payı var.


Buraya kadar anlattığım kısım aslında bildikleriniz , gördükleriniz. Satış anlayışı "nasılsa alırlar" olan ve tam tersi olan iki şirketin zaman içinde rollerini değiştirmesi yüzünden yaşanan değişimler ve çoğu zaman kullanıcıların mağduriyeti ile biten bir hikaye. Peki şimdi ? Şu anda hangisi "nasılsa alırlar" diyerek oyun üretiyor ? Yahut hangisi "biz yaparsak en iyisini yaparız" diye uğraşıyor.



Fifa 11 vs Pes 2011



Fifa : Ara oyunları çoğu zaman üst düzey olan Fifa , bu konuda uzun bir dönem bocalamıştı. Fakat bir klasik haline getirdiği bu "ara oyun güzelliği" Fifa serisini tekrar canlandıran başlangıç oldu ; Fifa World Cup 2010.

Konsolları ilgilendiren bu oyun ve abisi Fifa 10 , bilgisayar için aynı sonucu vermedi. Gerçi bilgisayar için sadece Fifa 10 vardı ama olsaydı World Cup da büyük ihtimalle aynı sonucu verecekti. Bu sene EA bilgisayar kullanıcılarını da unutmamış ve onlara enfes bir oyun yapmış. Artı ve eksilerini yazalım tam olsun ;


- Pas sistemi mükemmel olmuş. Artık pas atarken kendinizi futbol oynuyor gibi hissediyor ve buna göre pas yapıyorsunuz. Zaten yüksek oranlı bir pas yüzdesi yakaladığınız zaman spiker ve yorumcu bu durumu şen yorumları ile belirtiyor.

- Şut sistemi eksikleri olsa bile güzel. Arcade oyun mantığı ile "nerden vurursak vuralım kaleyi görür , belki gol bile olur" kolaylığı yok. Bunun dışında plase vuruşlar ve karşı karşıya kaldığınız zaman yapacağınız akıllı müdahaleler olayı değiştiriyor.

- İkili mücadeleler inanılmaz gerçekçi. Topu kapmak için bir tuşa basmanız şart değil , bunun yerine doğru adam tercihleri yaparak topu kapabiliyorsunuz. Ayrıca ikili mücadele yaparken rakibi dışarı itebiliyorsunuz.

- Hava topu mücadeleleri ve neticeleri çok gerçekçi. Artık sadece bir tuşa basarak kafa topu alma devri bitmiş , onun yerine doğru pozisyon alarak ve doğru şekilde müdahale ederek alınan hava topları devri başlamış. Ayrıca kafa topu mücadelesini kazanmak topun sizde kalması anlamına gelmiyor , doğru yere pas vermeniz gerekiyor.

- Kayarak müdahale yaparken ve buna maruz kalırken ortaya kesin bir sonuç çıkmıyor. Top sekebiliyor , farklı bir yere gidebiliyor. Ayrıca yaptığınız müdahale "insalık dışı" olursa cezanızı alıyorsunuz.

- "Avantaj" kuralı ve oyun durduktan sonra gösterilen kartlar oyun bağlılığını arttırıyor.

- Ofsayt tartışması olabilecek pozsiyonlarda bütün bir defans "hoca ofsayt hoca !" diye ellerini kaldırıp bir Rüştü selamı çakıyor.

- Çektiğiniz şut ya da attığınız pas hakemi bulabiliyor , hakem bundan kaçmak için şekilden şekile girebiliyor. Tabi bu durum takım arkadaşlarınız için de geçerli. Onlar da "aman top bana çarpmasın" diye şekillere girebiliyor.

- Oyuncu hareketleri ve animasyonları çok gerçekçi. Genel olarak tek tip bir düşme , şut çekme ya da koşma stili yok. Bazen "uçarak" düşebildiğiniz gibi bazen topu uzaklaştırmak için "holaley" diyerek bir mahalle abisi gibi topu depiklemeniz mümkün.

- Stad ve maç atmosferi şahane. Menüler - demo olsa bile- oyun havasını yakalatıyor.

- Genel olarak maçları kazanmak için taktik yapmanız , akıllı oynamanız gerekiyor.


Unuttuğum pek fazla şey olduğunu bilerek eksik yönlere geçiyorum ;


- Orta yaparken çok dikkatli olmanız gerekiyor fakat ne kadar dikkatli olursanız olun ortalar çoğu zaman yerini bulmuyor , bulsa bile olmuyor.

- Penaltı kurtarmak epey zor

- Şut sistemi alışmayan kullanıcıları çok zorlayacak gibi



Bütün bunlar Fifa 11'i alınacak yapabilen özellikler.




Pes : Futbol oyunları tek bir ülke olsa Pes bu ülke'de yapılan devrim olurdu. Şut hızını ayarlayabilmek , duvar pası yapabilmek , aşırtma vuruşları denemek ve tuşa basmadan top kapabilmek gibi özellikleri kullanıcıların özgürlüklerine bırakan ve çoğunu mümkün kılan ilk futbol oyunu Pes elbette. Peki yaklaşık olarak 2 senedir olduğu yerde sayan Pes bu sene ne yapmış ?


Artılarını şöyle sayabilirim ;


- Pas sistemi inanılmaz güzel olmuş. Sanırım bu sene iki firma da "abi pas olayını yaparsak çok avantajlı oluruz" gibi bir şey düşünmüş. Artık pas atarken "nereye atarsam yerini bulur" diye düşünme mecburiyeti var. Eskiden kullanılan o "yalandan ayarlı" pas artık gerçekten var yani.

- Şut sistemi geliştirilmiş. Yaklaşık 10 yıldır devam eden "şuradan şöyle dik vurursam kaleyi tutar" düşüncesi biraz olsun yok olmuş. Ayrıca topun gidişatı da çok daha serbest , bu yüzden gerçekçi bir görüntü ortaya çıkıyor.

- Duran toplar çok rahat kullanılıyor ve çok gerçekçi.

- Orta yapmak çok eğlenceli ve kolay. Fifa 10'un en büyük eksiği olan ortalar , Pes 2010'un en dikkat çekici özelliklerinden biri olmuş. Ceza sahasında girmeden yaptığınız ortalar bile çok güzel yerlere gidebiliyor ve keyif veriyor. Şahsen ben ceza sahasında girmeden adam gibi orta yapabildiğim bir futbol oyunu bilmiyorum.

- Uzun topları etkili kullanabilme şansı arttırılmış. Artık kanat değiştirerek ve rakip defansın arkasına uzun toplar atarak atak yapmak mümkün. Doğru tercihler yaptığınız ve gerçekçi oynamak istediğiniz sürece inanılmaz güzel bir özellik.

- İkili mücadeleler daha gerçekçi olmuş. Bu yüzden aynen Fifa'da olduğu gibi artık "al messi bu gol senindir" mantığı yok. Hatta öyle ki ; eğer doğru yerde müdahale ederseniz Messi'nin bütün artistliği dev cüsseli adamlara kadar sürebiliyor.

- Futbolcuların animasyonları Pes 2011'de de daha gerçekçi olmuş. Önceden olduğu gibi garip vuruşlar ya da gerçek hayatta hiçbir zaman göremeyeceğimiz kadar seri hareketler yok.

- Fantastik olaylar arttmış. Saç yerine miğfer , futbol topu yerine yastık kullanabiliyorsunuz.

- Become a Legend modu genişletilmiş. Artık soyunma odasında arkadaşlarınız size fikirlerini söylüyor , teknik direktör maç öncesi sizden neler istediğini anlatıyor.

- Yarattığınız takımın logosu , oyuncuları ve formasını yapabilme olanağına stad yapabilme olanağı eklenmiş.

- Oyun genel anlamda yavaşlatılmış. Eskiden "pas" tuşuna 5 kez arka arkaya basarak gol pozisyonu yakalama şansımız çok yüksek iken bu oyunda bu durum ortadan kaldırılmış.

- Kupa seçeneklerine "Libertadores Kupası" da eklenmiş.

- Kullanılan yeni kamera inanılmaz güzel , oyuna enfes bir hava katıyor.

- Menüler çok güzel.

- Türkçe Menü var. ( bizim ahali için güzel haber elbette )

- Bu büyük bir müjde olacak diye düşünüyorum ; Kalecilerin artık beyni var.



Çok fazla oynama şansım olmadığı için artıları burada bitiriyorum. Eksiler ;



- Yıllardır Pes serisinin değişmez hatası "olayları izleyen defans oyuncuları" yine mevcut. Rakip atak yaparken kaçacak yer arıyorlar ve ilginç bir şekilde her defasında buluyorlar.

- Oyun faul sebebiyle sürekli duruyor.

- Çoğu oyuncu yine "sırtlan" gibi koşuyor.

- Stad atmosferi Fifa kadar iyi değil , genel olarak vasat.

- Oyun içi görseller çok üst düzey tutulmamış. Örneğin Fifa'da maç sırasında dikkatinizi çekebilecek pek fazla içerik bulabilirken Pes bunu biraz es geçmiş gibi.

- Kenardan sürekli olarak -teknik direktör olduğunu düşündüğüm- bir adam bağırıyor. İnanılmaz sinir bozucu ve mantıksız bir yenilik olmuş.





Sonuç olarak Fifa durumu düzeltince Konami de mecburen uyandı ve biz futbol oyunu sevenler olarak kazanan taraf olduk. Ayrıca yılların paramparça Fifa ve uzun zamandır krallığını kaybetmemiş olan Pes baş başa girdikleri bu mücadeleyi bu sene de sürdürecek gibi. Şahsen iki oyunu da almayı ve aynı aynda oynamayı düşünüyorum. Atmosfer ve gerçekçilik olarak Fifa daha önde olsa bile alışmış ve fanatik kullanıcılar için Pes yine en iyi seçenek olacak.



Önemli Not : Bütün bu Fifa 2011 vs Pes 2011 yorumları PC versiyonları içindir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Buraya bir şey yazıyorsun , küfür falan olmazsa seviniyorum.