22 Nisan 2010 Perşembe

Ligue 1 ( 2 )


Ligue 1 için geçenlerde yazdığım yazı genel fikir olarak "her şey olabilir" fikri içeriyordu. Bu yazı üzerinden yaklaşık olarak 11 gün geçti ve 11 nisan 2010 günü yazdığım o yazı sonrası bir çok şey değişti Ligue 1 semalarında.

Şu an bakıldığı vakit Marsilya büyük bir avantaj yakalamış durumda. 68 puan ile birinci konumda olan Marsilya'nın en yakın rakibi Auxerre takımı ile arasında tam 5 puan fark var. 63 puan olan Auxerre , 3. sırada bulunan Lyon ile 4 puan gibi önemli bir fark açmış durumda. Yani 1. Marsilya "ilk iki takımın" şampiyonlar ligi vizesi aldığı ligi büyük ihtimalle ilk 2 içinde bitirmeyi garantiledi. Zira kalan basit bir matematik ve ufak bir mantık hesabı ile bakacak olursak 33 maçta 68 puan almış olan ve maç başına 2 puan alan Marsilya kalan 5 maç sonunda 10 puan bile alsa 78 puan olacak ve 3. Lyon 5/5 yapsa bile geleceği 74 puan sonunda en fazla 2. olmakla yetinecek.

Peki diğer takımlar ?


Bundan 3-4 hafta öncesine kadar "şampiyonluk" yarışı veren Montpellier ve Bordeaux , geri kalan haftalar sonrası 4. ve 6. ( Montpellier 4 Bordeaux 6 ) olarak yarışı sürdürüyor. Fakat Bordeaux Lorient ile deplasmanda oynayacağı maçını kazanırsa 60 puan olup 6. sıradan 3. sıraya yükselebilir. Ama burada bir sorun var ; 50 puanda bulunan ve en azından "uefa" için ufak bile olsa ümitleri bulunan Lorient evinde sadece 2 maç kaybetmiş. Bu maçlar ise "Marsilya" ve "Lyon" ile oynadığı maçlar. Yani hiç kolay olmayan bir deplasman maçı için sahaya çıakcak olan Bordeaux bu maçı kaybederse -ki evinde 6 beraberlik almış olan Lorient için en yüksek ihtimal beraberlik- 6. sıra onlar için "mesken" olabilir. Elbette Bordeaux "eksik maçı" sayesinde biraz da olsa şanslı.

Ve 3. olmak için yarış veren Lyon ;

Lyon şampiyonlar ligi mücadelesini sürdürürken Almanya'da aldıkları 1-0'lık mağlubiyet onları yaralamış durumda. Bunun dışında geçtiğimiz hafta olaylı Bordeaux deplasmanını 2-2 ile "kurtaran" Lyon önümüzdeki 2 hafta adeta "cendere" içine girecek.
Bu hafta Montpellier deplasmanı ile başlayan "zor" haftalar daha sonra içerde Auxerre maçı ile devam edecek. 27 Nisan 2010 günü Bayern Münich ile şampiyonlar ligi maçı yapacak olan Lyon 2 mayıs 2010 ve 5 mayıs 2010 günü Montpellier ve Auxerre maçlarına çıkacak. İşleri çok zor.

Ve Auxerre ;

Şampiyonluk yarışı ve 2. olabilme mücadelesi için kuşkusuz en "kilit" takım Auxerre. "Meşhur" 2 ve 5 mayıs günleri önce içerde "Marsilya" daha sonra dışarda "Lyon" maçları oynayacak olan Auxerre , bu iki maçı da kazanması halinde inanılmaz bir avantaj elde edeceği gibi "Ligue 1" onlar sayesinde yine o "karışık" günlerine geri dönecek. Zaten yoğun bir tempo içinde olan Lyon ve şampiyonluk yaşamak için sabırsızlık çeken Marsilya bu maçlardan puan kaybetmesi durumunda Auxerre avantaj yakalayacağı gibi "son şampiyon" Bordeaux da "son bir umut" içine girecek.


Neticede bir şeyler şekil almış olsa bile Ligue 1 hala çok karışık. Dünya kupası öncesi Lig 1 şampiyonu kim olur bilinmez ama dünya kupası sonrası şekillenecek "futbol anlayışı" ve hareket kazanacak olan "transfer piyasası" yüzünden seneye daha da zor bir Ligue 1 izleyeceğimiz kesin. Dolayısıyla takımlar ellerine geçmiş olan bu "şansı" iyi değerlendirip en iyi yeri yakalamak zorundalar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Buraya bir şey yazıyorsun , küfür falan olmazsa seviniyorum.