17 Ekim 2010 Pazar

Çok Mühim Bilgiler


Yeni bir blog serisi yapmaya karar verdim. Etrafta duyduğunuz , gördüğünüz fakat anlamları konusunda pek fikriniz olmayan şeyler hakkında , örneklerle destekleyici bilgiler vereceğim.


Stockholm Sendromu : Mesela bazen tatil yapmak isteriz ama o tatile eş dost gelmesin , zırt pırt arayıp "n'apıyosun hacı ?" diyen olmasın diye uzak yerlere gideriz. İşte bunlardan en uygun olanlarından birisi Stockholm. Fakat tatil yapmak için gayet uygun bir mekan olan , İsveç'in başkenti Stockholm'a gittiği halde eşi dostu hala yakasından düşmeyen , inatla "abi n'apıyorsun , gelince görüşelim" ya da "hafız gelirken bir çikolat alırsın artık" diyen densiz tanıdıklar ordusuna mensup insanlar tarafından yaşanan bir sendorumdur. Bir süre sonra bireyin bu densiz tanıdıklarına duyduğu nefret manasız bir sevgiye , daha doğrusu saygıya dönüşür ve "dönerken bir şey almazsam ayıp olur" noktasına varır. İşte buna "Stockholm Sendromu" denir.

Elektra Kompleksi : Kadınlar kıskanç varlıklardır. Özellikle çocukluk yaşlarında hoşlandıkları karşı cins yaşıtları ve onların sevdiği hemcinsleri ile başlayan mücadeleleri ömür boyu devam eder. Bu kıskançlığın çocukluk döneminde dizginlenemediği durumlarda çocuk 20-25 yaş arası kendi ile hiçbir alakası olmayan , tamamen farklı klasmanlarda yarıştığı insanları bile kıskanabilir. Bu kıskanma tipinin en önemli ve belirgin olanı "Carmen Electra" kıskançlığı ile başlayan ve "onun neresi güzel , .rspu kılıklı !" raddesine kadar varabilen türdür. İşte bu türün genel adı "Elektra Kompleksi" olarak geçer. Kadınların genellikle karşı cins ile yaşadığı ilişkiler sırasında girdiği bu kompleks , partnerini "o mu daha güzel ben mi ?" diye sıkıştırma yöntemi ile başlar.

Reenkarnasyon : Hayatı boyunca bir baltaya sap olamamış , hayata dair hiçbir beklentisi olmayan insanlar genellikle bütün hayatlarını mucizevi hayaller ile geçirirler. Bu süreç içinde -gelişen teknoloji ile birlikte- oynadıkları bilgisayar oyunlarında gördükleri "ölünce verilen ikinci hak" durumuna olan inançları genel bilinçlerini kontrol altına almaya başlar ve birey artık ölünce kendisine ikinci bir şans verileceğine inanmaya başlar. "Lan olum n'olcak , ölürsek daha güçlü geri geliriz" şeklinde kendi kendine konuşan insanlar bu duruma daha yakındır , yatkın ve sapkındır. Hayır yani bu insanlara "sen mario musun kardeşim ?" desen denmez yani o derece.

Mitoloji : Yunan halkı -çok eskiden- bi zkime derman olamaz duruma gelince oturup kara kara düşünmeye başlıyor. İlk önce Heredot Meredot idare etmeye çalışıyorlar fakat kar etmeyince içlerinden bi kurnaz çıkıp "abi şimdi biz Tanrı olalım , mesela Tsikopolodis sen Havlu Tanrısı ol" gibi laflar ediyor. Tabi bunu ilk söylediğinde buna "lan sus çarpılıcaz" falan diyorlar , bu üsteleyince bunu bi güzel dövüyorlar hatta ama bi süre sonra akıllarına yatıyor. Sonrası bilindik zaten , ota b.ka Tanrı uyduruyor bunlar. Hatta bi tanesi "abi bizim hanım yemek yapmıyor , bulaşık yıkamıyor. Buna bi çamaşır Tanrısı falan yapsak bari 4 aydır aynı entariyi giyiyorum" diyor ama anlaşılır diye tadında bırakıyorlar.

Überseksüel : İnsanlar türlerini devam ettirmek için üremek zorundadır. Bunun dışında üremeseler bile cinsel şeyler yaşayabilirler , tabi mahalle baskısı olan yerler hariç. Her neyse , bu insanlar içinde bazıları çirkin , bazıları güzel olur ama seksi olmak çok başka bir şeydir. Hani seksi olan insan ayrı bir şey olur , adı tam konamaz onun. İşte seksi olan insanlar da kendi içlerinde 3'e ayrılır ; seksi , çok seksi , über seksi. Seksi insanlar birisine seksi hareketler yapınca seksüel , çok seksi insan yapınca süper seksüel , über seksi insanlar yapınca überseksüel olur. Bunlar çok feci sevişir diye bi söylenti de var ama onu tam bilmiyorum.

Metamorfoz : Mesela bir canlı değişince , bir anda bambaşka bir şey olup çıkınca çok şaşırırız. Örneğin Tarkan eskiden beyaz çorap giyip düğünlerde şarkı söylerken 10 yıl sonra dünya starı oldu ya , onun gibi.




Toplayın kağıt kalemi , sınav yapmiycam.

1 yorum:

  1. hacı nerdesin? o mu daha güzel ben mi ? hele tarkan... ilginç bir yazı olmuş sosyoloji derslerinde öğrenmiştim böyle terimleri ama böyle eğlencelisini hiç görmedim:) saol paylaşımın için

    YanıtlaSil

Buraya bir şey yazıyorsun , küfür falan olmazsa seviniyorum.