27 Temmuz 2010 Salı

Sanaltrika


Eskiden , yani bundan 9-10 sene önce şöhret olmak için yanık bir ses ya da yakıcı bir fizik gerekiyordu. Türkücü yahut "taş" olmak , yaptğınız iş ne olursa olsun sizi ateşli yola davet edebilecek değerde idi. Peki zaman neleri değiştirdi peki ya la ?

Yaklaşık olarak 15 sene önce yavaş yavaş hayatımıza giren internet , önceleri "ufak" tanışmalar için "mirc" ya da benzeri programlar sayesinde adımlar attırdı. O vakitler yaşayanlar bilir ; seçilebilecek güzel bir nick -örneğin darkside bile yeterli olabiliyordu- sizi uçsuz bucaksız bu dünya içinde anlık bir krallığa kondurabiliyordu. Daha sonraları ilerleyen teknoloji ve internet kullanımının "lüks" olmaktan çıkıp sıradan bir iş olması nedeniyle insanlar "darkside" olmaktan sıyrılarak daha farklı olmayı tercih ettiler. Tabi bunu yaparken dikkat edilmesi gereken bir nokta vardı ; "ilgi çekici olabilmek".

İşte hikaye tam olarak burada başlıyor. İlgi çekmek temel olarak hayatın her alanında aynı şekilde işliyor. İlgi çekmekisteyen insanlar komik , seksi ya da karizmatik olmaları durumunda bunu başarabiliyorlar. En başta söylediğim o "yanık yahut yakıcı" olabilmek hala geçerli kısacası. Peki nedir bu insanları bu kadar ilgi çekici yapan ve ilgi çekmeye yönelten asıl şey ?

Cevap pek basit a dostlar , cevap pek acıklı ; popüler kültür.



İnsanlar "gördükleri her şeyi isteme" ve "öyle olma" duygusunu henüz bebek oldukları dönem arzulayıp , bunu gençlik ve olgunluk dönemlerinde bile devam ettirebiliyorlar. "Ünlü" insanlar ne yapıyorsa -ki pek mantıklı olmuyor çoğu- aynısını yaparak kendilerine "imitasyon" bir "ünlü hayatı" yaratma çabasına giriyorlar. Twitter kullanarak follow edilme , Facebook kullanarak "arkadaş olma" gibi terimler aslında aynı mantığı ihtiva eden farklı durumlar. Birey , tv'de gördüğü bir insanın "gah guh gah" diye anlattığı gülünesi hikayeleri dinlerken "yahu ben de böyle olabilirim" diye düşünerek taklit sürecine giriyor. Peki nasıl ?

Twitter bu iş için en yaygın servis. Follow edilen kişi , kendisini follow eden yüzlerce insana söylediği her şeyi okutmuş ve bunlara iyi ya da kötü bir yorum almış oluyor. Zaten bu tarz kişiler için yorumun iyi ya da kötü olması değil , olması yeterli. Facebook üzerinden bakıldığında ise ; daha çok "özel hayat" üzerinden göndermeler mevcut. Gidilen bir tatil , verilen bir parti ya da satın alınmış bir araba ve bunları gösterme güdüsü facebook üzerinden rastlanan en temel davranış şekli.

Peki ben bunları neden anlattım ? Çünkü bunca insan , bunca imitasyon hayat ve getirdiği "geçici" şöhret bittiği gün bütün bir toplum olarak derin bir boşluk yaşayacağız. Elbette bu tatmin şu an için insanların sığındıkları bir kapı gibi duruyor ama bir gün sona erecek ve o zaman ver elini melankoli.



Kazanan yine anti depresan ilaçlar ve dinlenen acıklı müzikler olacak. Tabi yakıcı fizikleri de unutmamak lazım , ekmek kapısı olanlar ellerini sıvazlayabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Buraya bir şey yazıyorsun , küfür falan olmazsa seviniyorum.