17 Ocak 2011 Pazartesi

TT Arena Hikayesi


Türk Telekom Arena ; Türkiye sınırlarında bulunan en modern , en yeni stat.


Ben 1997 yılından beri hatırlarım , isteyen olursa videosu hala durduğu için paylaşabilirim bile. Galatasaray SK tarafından yapımı 1997 ylında projeleri ile birlikte hazırlanmış bir stad var. Ondan sonra yine projeler hazırlandı , kaynak bulundu , tam temel atılacak deniyordu fakat bu her defasından bir takım sorunlar çıktı. Bu sorunların aşıldığı ve en çok aşama kaydedilen zaman ise rahmetli başkan Özhan Canaydın zamanındaydı. O dönem Mustafa Sarıgül'ün de etkileri ile stad projesi ve işlemleri tamamlandı ve bugün bu hale geldi.

Peki o süreci yaşarken neler geçti başımızdan ?


Kısaca hatırlamak gerekirse ilk olarak bu projeyi üstlenen Eren Talu'nun şirketi oldu. Daha sonra çeşitli olaylar yaşandı ve Eren Talu bir anda iflas etme ! noktasına geldi. Oraları hiç karıştırmadan devamına bakıyoruz ; stad yapımı için anlaşılan firma bu kez devlet kanallı bir kurum olan Toki oldu ve stadı belirlenen bir süre içinde bitireceğinin garantisini verdi. Peki bu anlaşma hangi şartları içeriyordu ? Yurt dışında yapılan "sponsor stadı yapar ve belli bir süre isim hakkını alarak , gelirlerin bir kısmından ücreti tahsil eder" üzerine bir sistem mi vardı ? Kısmen.

Toki , Galatasaray taraftarı olan her bireyin mabed olarak bildiği Ali Sami Yen stadını yıkarak orada bulunan arazinin kullanım hakkını almayı teklif etti. Şu an Galatasaray'ın yeni stadı olan yerin ismi "Ali Sami Yen" değil , onun yerine bu ülke insanının internet konusunda büyük küfürler ettiği "Türk Telekom". Peki sonra ne oldu ?

Ali Sami Yen stadı arazisi için yapılan açık arttırma sonucunu ( 460 küsür milyon tl ) beğenmeyen Toki , belirlenecek fiyatın en 1 milyar tl civarı olması gerektiği söyledi. Kesin olmamakla birlikte TT Arena'nın maliyeti 160 küsür milyon euro , yani 330 milyon tl civarı bir para. Peki arada bulunan 100 milyon tl farkı bile beğenmeyerek buradan yaklaşık olarak 250-300 milyon tl kar elde edecek olan Toki hangi hakla bu stadın Galatasaray'a "armağan" edildiğini ve hatta "hibe" edildiğini söyleyebiliyor ?

Galatasaray'ın bu spor kompleksi için tek kuruş ödemediğinin altını çizen Toki , arada bulunan bu farkı ve Galatasaray'ın can damarı olan Ali Sami Yen stadının götürdüğü maneviyatı neden hesaplamıyor ?


Bugün yapılan açıklamada başbakan "stad ile ilgili sözleşme henüz yapılmadı" diyerek Galatasaray'a adeta "yoksa" demişken Galatasaray başkanı ve futbolcuları çıkıp tek tek "protesto edenler hakkında uygulama yapacağız" diyor. Peki soruyorum ; protesto edenler hakkında bir uygulama yapılır ( stad'a alınmamak gibi ) ve protesto edenler cezalandırılırsa ; Galatasaray taraftarı bu yönetimi "gerçek" bir protesto için o stadın maçlarında yalnız bırakırsa ne olacak ? O stad içi boş bir şekilde o ihtişamı verecek mi ?


Kamuoyu ve belirli çevreler tarafından uzun süredir yürütülen bu "Galatasaray'a stad peşkeşi" isimli kampanyayı yürütenler Ali Sami Yen ihalesi ve manevi boyutlarını da hatırlayarak konuşursa çok güzel olur , çok da iyi olur.


Not : Ben orada protesto edenler içinde yer alıyordum. Benim protesto ettiğim şey Toki başkanı tarafından sarf edilen "Galatasaray yönetimi kira sorumluluklarını yerine getirmemiştir" söylemi ve daha sonrasında ettiği "Aciz" söylemidir. Galatasaray taraftarı olarak kulübüm için söylenen bu sözlere karşı tepkisiz kalmam ne Galatasaray duruşuna ne kendi duruşuma yakışmazdı.
Bunun dışında başbakan'dan defalarca özür dileyen yönetim ve futbolcuların , Egemen Bağış'ın danışmanı olduğu söylenen şahıs tarafından yazılan malum tweet ve ettiği hakaretlere tek bir kelime etmemesi beni bir Galatasaray taraftarı olarak inanılmaz üzmüştür. Galatasaray duruşu ve geleneği itibariyle bunu kabul edenler esas yaptırıma maruz kalanlar olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Buraya bir şey yazıyorsun , küfür falan olmazsa seviniyorum.